L glutamiin

Mis on glutamiin ehk L-glutamiin?

Glutamiin on oluline aminohape, millel on kehas palju funktsioone. See on valkude ehitusplokk ja immuunsüsteemi kriitiline osa. Veelgi enam, glutamiinil on soolestiku tervises eriline roll. Sinu keha toodab seda aminohapet loomulikult ja seda leidub ka paljudes toiduainetes. Siiski võid vajada optimaalse tervise tagamiseks toidulisanditest täiendavat glutamiini.

Filtrid
Komplektid
Hind
   
Kaubamärgid
Toidulisandi vorm

Kuigi l-glutamiin on olemas toidus ja toidulisandites, ei ole l glutamiin tarbimine tingimata vajalik, kuna üldjuhul suudab sinu keha seda ise iisavalt toota. Glutamiin on aga ka kulturistide ja sportlaste peamine tugisammas lihaste kasvatamisel ja taastumisaja lühendamisel.

Glutamiini tarvitamise eelised

Glutamiin on immuunsüsteemi jaoks oluline, kuna see aitab sellel optimaalselt toimida. Inimestel, kes on kriitiliselt haiged või kes on kogenud rasket füüsilist traumat, on glutamiini tase madal, kuna skeleti glutamiini tootmine väheneb või rakud kasutavad trauma tõttu kiiremini kehas talletatud glutamiini. Glutamiin toidulisand võib sellistel juhtudel olla heaks abimeheks.

L-glutamiin pulber ja selle kasutamine võib aidata parandada immuunsüsteemi toimimist ja kiirendada taastumist. Eriti põletuste puhul võib glutamiini tarbimine aidata säilitada tervet immuunfunktsiooni, parandada haavade paranemist ja lühendada haiglaravi.

Glutamiin on terve seedetrakti jaoks üks olulisemaid toitaineid, kuna suudab säilitada sooleseina terviklikkust. See aminohape (tegelikult on see kehas kõige rikkalikum aminohape) tervendab kõiki keha kudesid, eriti seedetrakti ärritunud kudesid. Seda tuntakse ka kui rahustavat aminohapet, kuna see vähendab väga tõhusalt ärevust, samuti suhkru- ja alkoholiisu.

Kuidas glutamiini tarvitada? 

Glutamiin müük on reeglina kahel kujul: kapslites või pulbrina. Toitumisspetsialistid soovitavad võtta kaks kapslit enne söömist või iga söögikorra ajal. Pulbri jaoks võta veerand kuni pool teelusikat segatuna vees enne igat sööki. Ideaalis on kõige parem võtta L-glutamiini umbes 10-15 minutit enne sööki tühja kõhuga ja tavaliselt soovitatakse L-glutamiini võtta 2-3 korda päevas.

L-glutamiini tarvitamise aeg sõltub inimesest. Enamiku inimeste jaoks on kasulik vähemalt 4 kuud igapäevast kasutamist ja teiste jaoks võib see olla 12 kuud. Peaksid arutama oma konkreetseid vajadusi toitumisspetsialisti või dietoloogiga, kes aitab sul leida kasutamiseks vajaliku rütmi.

Kes võiksid L-glutamiini tarvitada?

Kui sul on ärevus, suhkru- või alkoholiisu, kõhukinnisus või kõhulahtisus, nõrk immuunsüsteem, madal lihasmass, halb haavade paranemine või aeglane taastumine pärast treeningut, võiksid lisada L-glutamiini toidulisandi oma dieedile. Veendu, et saaksite toidukordade ja suupistete ajal piisavalt loomset valku ning lisa toidukordadele kvaliteetset L-glutamiini toidulisandit, mis toetab kõigi sinu kudede paranemist.

Toiduained, kus glutamiini leidub

Glutamiini leidub looduslikult erinevates toiduainetes. Suuremad kogused on loomsetes toodetes nende kõrge valgusisalduse tõttu. Mõnede taimsete toiduainete valkudes on seda aga suurem protsent. Kuigi mõned taimsed allikad, nagu valge riis ja mais, sisaldavad suures osas glutamiinist koosnevat valku, on nende valgusisaldus üldiselt üsna madal. Seega on liha ja muud loomsed saadused kõige lihtsamad viisid glutamiini suures koguses kättesaamiseks.

Kahjuks pole paljude konkreetsete toiduainete täpset glutamiini sisaldust uuritud. Kuna glutamiin on aga valkude vajalik osa, sisaldab peaaegu iga valku sisaldav toit veidi glutamiini. Keskendumine piisava valgu saamisele oma üldises dieedis on lihtne viis glutamiini tarbimise suurendamiseks.

Lisaks glutamiinile leiate ka teisi tooteid, nagu EAA-d, BCAA-d, arginiin, beeta-alaniin, tsitrulliin, tauriin, leutsiin ja HMB.