Vadakukontsentraat

Mis on vadakuvalk?

Suur osa valgubatoonides, jookides ja pulbrites leiduvast valgust pärineb piimast. Kui piima töödeldakse juustuks või jogurtiks, nimetatakse järelejäänud vedelikku vadakuks. See vedelik sisaldab kiiresti seeditavaid valke, mida tavaliselt nimetatakse vadakuvalguks. 

Filtrid
Komplektid
Hind
   
Kaubamärgid
Toidulisandi vorm
Kuva: 10 20 50 100

Enne töötlemist on umbes 20% piimas leiduvatest valkudest vadak ja ülejäänud 80% moodustavad aeglasemalt seeduvad kaseiinivalgud. Nii vadakut kui ka kaseiini peetakse kvaliteetseteks valkudeks, kuna need sisaldavad kõiki sinu kehale vajalikke aminohappeid. Siiski peetakse vadakut eriti kasulikuks uue valgu tootmise suurendamiseks sinu lihastes. Toidulisandites kasutatakse mitut erinevat tüüpi vadakuvalku. Kaks levinumat vormi on vadakuisolaat ja vadakukontsentraat. Neid vorme toodetakse erinevate töötlemismeetodite abil ja nende toiteväärtus on veidi erinev.

Vadakuvalgu isolaat on vaieldamatult üks parimaid turul saadaolevaid valguvorme ja selle põhjuseks on see, et sellel puuduvad üldiselt rasvad, süsivesikud, laktoos ja kolesterool, mida leidub paljudes teistes valgupulbri vormides. Vadakuvalgu isolaat on juustu tootmisprotsessi looduslik kõrvalsaadus. See on kuiv pulbriline materjal, mida saab kasutada paljude toodete, näiteks liha, kommide ja isegi erinevate jookide valmistamiseks.

Vadakuvalgu isolaadi ja vadakukontsentraadi erinevused?

Vadakuvalgu isolaat ja vadakukontsentraat omavad mitut toitumisalast erinevust. Need erinevused on tingitud töötlemismeetoditest. Kui vedel vadak kogutakse juustu või jogurti tootmise kõrvalsaadusena, läbib see valgusisalduse suurendamiseks mitu töötlemisetappi. Pärast piisava valgukontsentratsiooni saavutamist võib vedelikku kuivatada, et moodustada vadakuvalgu kontsentraat pulbrina, mis koosneb kuni 80 massiprotsendi ulatuses valkudest. Järelejäänud osa ehk 20% vadakuvalgu pulber on süsivesikud ja rasvad. 

Lisaks madalamale süsivesikute üldsisaldusele on vadakuvalgu isolaadil ka madalam laktoosisisaldus. See tähendab, et see võib olla parem valik neile, kellel on laktoositalumatus.  Üldjuhul on vadakuvalgu isolaat kallim kui vadakukontsentraat. Kuigi kõrgem hind on vadakuvalgu isolaadi kõrgema puhtusastme tõttu mõistlik..