Pähklivõi kasutamine
Maapähklivõi on üks maailma populaarsemaid määrdeid, mistõttu on pähklivõi müük alati olnud väga populaarne. Parim pähklivõi on ikka oma kodumaine toode ja Eestis on populaarne Natty pähklivõi. Paljudele maapähklivõi sõpradele maitseb see hõrgult ja pähklivõi tekstuur on lihtsalt hämmastav. Eriti see, kuidas see enne sulamist suus kleepub.
Naturaalne pähklivõi on suhteliselt töötlemata toiduaine. Põhimõtteliselt on tegemist lihtsalt maapähklitega, sageli röstitud, jahvatatud, kuni need muutuvad pastaks. Kuid pähklivõi võib sisaldada ka erinevaid lisatud koostisosi, näiteks: suhkur, taimeõlid, transrasvad
Pähklivõi kasulikkus
Puhas pähklivõi 100% sisaldab vaid 20% süsivesikuid, mistõttu sobib see madala süsivesikusisaldusega dieedi jaoks. See põhjustab ka väga madalat veresuhkru tõusu, mistõttu on see hea valik II tüüpi diabeediga inimestele. Kuna maapähklivõi on väga kõrge rasvasisaldusega sisaldab see ka kopsakalt kaloreid.
Vaatamata kõrgele kalorisisaldusele on kaalulangetava dieedi puhul mõõdukas koguses puhta pähklivõi või tervete maapähklite söömine täiesti sobilik. Ja kuna maapähklivõi on rikas südamele kasulike rasvade poolest ja on hea valguallikas, võib see olla taimetoitlastele või taimse dieedi järgijatele hea võimalus oma dieeti täiendada.
Mitmed uuringud näitavad, et maapähklite ja muude pähklite söömine võib aidata inimestel oma kehakaalu säilitada või isegi kaalust alla võtta. Põhjuseks võib olla see, et maapähklid parandavad tänu oma valgu-, rasva- ja kiudainesisaldusele küllastustunnet ehk täiskõhutunnet.
Paljud kulturistid ja fitnessi entusiastid lisavad maapähklivõi oma dieeti erinevatel põhjustel. Tänu oma kõrge kalorite sisaldusele on maapähklivõi lihtne viis kalorite ja küllastumata rasvade tarbimise suurendamiseks. Pähklivõi on ka valguallikas, mis on oluline lihaste ehitamiseks ja parandamiseks. Kuigi maapähklivõi ei ole täisväärtuslik valk, see tähendab, et see ei sisalda kõiki kehale vajalikke asendamatuid aminohappeid, arvestatakse selle tarbimist inimese igapäevase valguvajaduste juures
Suhkruta pähklivõi
Maapähklivõi on suhteliselt madala süsivesikute sisaldusega toiduaine, mis sisaldab heas koguses rasvu ja valke ning ka mõningaid kiudaineid. Need omadused tähendavad, et maapähklivõi, millele pole lisatud suhkrut, ei mõjuta oluliselt vere glükoosisisaldust. See tähendab, et see võib olla hea valik neile, kellel on diabeet.